Uddevalla

Dialog kan lösa bötesproblem

Nu ska Uddevalla kommun börja föra en dialog med det kommunägda bolaget Uddevalla omnibus, för att förhindra att fler bussar som tvingas felparkera under ombyggnaden av busstationen Kampenhof, bötfälls av kommunens parkeringsvakter.

Uddevalla omnibus dragit på sig ett tiotal böteslappar hittills.

Ett problem som Sten-Anders Olsson, ansvarig för parkeringsverksamheten i Uddevalla, inte har känt till tidigare.

– Nej, det har jag inte känt till, men jag har inte några särskilda instruktioner att sätta lappar på bussar, självklart inte, säger Sten-Anders Olsson.

Det var för en månad sedan som flera bussbolag började bötfällas, då uppställningsplatserna vid terminalen försvann när ombyggnationen av Kampenhof började.

Bussarna har tvingats parkera olagligt vid museet. Där har kommunens inhyrda entreprenör G4S har lappat kommunala Uddevalla Omnibus flitigt som fått ett tiotal böter. Jonas Rick på G4S menar att problemet helt är en kommunal fråga.

– Vi agerar på uppdrag av kommunen. Blir det en schism mellan två kommunala bolag, låter vi dem sköta det, säger teamchef Jonas Rick på G4S.

En ombyggnation på det här sättet är inte heller ett självklart skäl till att Uddevalla kommun ska vara extra accepterande mot sitt eget bolag.

– Uddevalla omnibus skall bemötas som alla andra bolag, kommunala eller privata. Och Uddevalla omnibus är skyldiga att följa trafikreglerna som alla andra trafikanter, säger Sten-Anders Olsson.

För att lösa problemet måste Uddevalla kommun börja prata med Uddevalla omnibus, och det är precis vad Sten-Anders Olsson tänker göra nu.

– Jag kommer snarast att ringa Uddevalla Omnibus och stämma av vad det är för problem. Min grundinställning är att det inte gagnar någon att det blir tråkigheter på det här viset. Då får vi hitta lösningar, kanske någon annan plats där de kan parkera eller vad det än månde vara, säger Sten-Anders Olsson.

Thomas Graf
thomas.graf@sr.se
0522-67 00 52