Politik

15 år sedan EU-omröstningen

Det är knappt två veckor kvar till valet till Europaparlamentet – och knappt 15 år sedan en majoritet sade ja till att Sverige skall vara med i EU.

Sveriges Radio Väst har träffat två politiker som var aktiva på var sin sida inför folkomröstningen.

Moderaten Elizabeth Nyström från Trollhättan var aktiv i gruppen Ja till Europa och kandiderade själv i det första svenska valet till Europaparlamentet och blev senare riksdagsledamot. Hon tycker att utvecklingen visat att ja-sidan hade rätt och tar miljöfrågorna som exempel.

– Redan då pratade man om att vi inte skulle sänka vår ambitionsnivå utan att det var EU som skulle höja sin. Nu går ju vi i Sverige i bräschen för en bättre miljö och under det svenska ordförandeskapet kommer miljö att stå i fokus, säger Elizabeth Nyström.

Jonas Ringqvist från Frändefors hade suttit i riksdagen för Vänsterpartiet när han kampanjade i folkomröstningen i Folkrörelsen nej till EU. Han är nu socialdemokratisk kommunpolitiker i Tidaholm.

– Något som jag är förvånad över att vi fick så rätt i är att EU har blivit än mer överstatligt. Det var något som ja-sidan dementerade men det har gått längre än vad till och med vi varnade för, säger Jonas Rinqvist.

Hade då motståndarna rätt på någon punkt?

– Då får jag nog lusläsa. I en sådan här fråga som EU-medborgarskap får man lyfta sig i håret ordentligt och titta på sikt för våra barn och barnbarn. Då är det mest positivt att vara med och inte stå utanför, säger Elizabeth Nyström.

– De hade då och har fortfarande en stark poäng i att det behövs ett tätare samarbete mellan länderna i Europa. Och det har EU lett till, på gott också. Det är inte bara negativa saker som kommit ut av det, säger Jonas Rinqvist.

Bosse Adriansson
bo.adriansson@sr.se
0522-67 00 55