EU-valet

Valfunktionärer anklagas för fusk

Både Piratpartiet och Feministiskt initiativ hävdar att partierna misskrediteras i vallokalerna inför Europaparlamentsvalet. Gudrun Schyman som är talesperson och EU-kandidat för FI hävdar att valfunktionärer stoppar väljare genom att säga att det inte går att rösta på FI i lokaler som inte fått partiets valsedlar.

Men enligt Hanns Lejsäter på Valmyndigheten går det att rösta på partierna, trots att valsedlarna inte finns vid lokalerna.

– Det är helt felaktigt. Då har valförrättaren fått fel information från valnämnden i kommunen, säger han.

Varför har det gått till så här?

– Vet ej, det får man fråga kommunen, hur de kan gå ut med felaktig information.

Både Piratpartiet och FI hävdar att på vissa håll läggs deras valsedlar ut på andra ställen i vallokalen än övriga valsedlar.

– Jag fick en rapport från min mamma, hon skulle rösta i biblioteket i Kista, hon gick in och hittade inte valsedlarna från Piratpartiet. Sedan ringde hon och sa att de låg någon annanstans, det tycker jag låter som att det borde strida mot vallagen, säger Christian Engström, Piratpartiets förstekandidat till EU-valet.

Det är valnämnden i varje kommun som har ansvaret för att väljare får rätt information i vallokalerna, och som också placerar ut valsedlar på rätt sätt.

Men enligt Hanns Lejsäter på Valmyndigheten står det inte i lagen att alla valsedlar skal ligga på samma bord.

– Det ska vara likvärdigt, brukar man säga. Väljarna ska inte kunna missa någon valsedel. Om det sedan är ett eller två bord spelar ingen roll, men det ska vara likvärdigt, säger han.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se