Östergötland

Universitetet i blåsväder efter debatt

En debatt anordnad av Utrikespolitiska föreningen på Linköpings universitet får nu skarp kritik från flera håll. Orsaken är att förintelseförnekaren Ahmed Rami inbjudits att delta i debatten.

- Jag tycker att en sådan person har förverkat sin rätt att delta i seriösa och legitima debatter på svenska universitet, säger Dagens Nyheters ledarskribent Lisa Bjurwald.

Det var i onsdags som Utrikespolitiska föreningen anordnade en debatt om yttrandefrihet på Linköpings universitet. En av de inbjudna var Ahmed Rami, som uppmärksammats för sina hätska angrepp på judar och dömts för hets mot folkgrupp.

Att han bjöds in har mött skarp kritik från Dagens Nyheters ledarredaktion, tidningen Expo och Svenska PEN-klubben. Men Tamuz Hidir, ordförande i Utrikespolitiska föreningen, försvarar valet av inbjudna debattörer.

- Vi valde att bjuda in honom för att ha en diskussion om yttrandefrihet. Det var vårt val och det står vi bakom. Tanken med den här diskussionen var att ställa yttrandefriheten på sin spets och se var gränsen går. Därför ansåg vi att det var aktuellt att bjuda in honom. Han har ju ändå varit där på gränsen och för tjugo år sedan vid ett tillfälle passerat den, säger Tamuz Hidir.

Lars Holberg, informationsdirektör på Linköpings universitet, säger att universitetet inte kan ha synpunkter på vilka personer studentföreningar bjuder in till sina möten.

- Jag tycker det vore väldigt bra om den stora rikstidningen kunde ta reda på sakförhållandena. Det är jätteviktigt att se att det här är en fri och självständig förening som universitetet vare sig vill eller kan styra över när det gäller deras verksamhet, säger Lars Holberg och syftar på den hårda kritik universitetet fått ta emot från DN:s ledarredaktion.

Men det är en åsikt som DN:s ledarskribent Lisa Bjurwald reagerar starkt mot.

- Jag tycker det är ett löjligt uttalande, de säger att de inte kan ha några synpunkter. Självklart kan du ha synpunkter, för det är ett fritt land. Det är inget som hindrar dem att säga att det är olämpligt att bjuda in dömd antisemit till Linköpings universitet. Så det där är bara skitsnack rent ut sagt.

Jakob Kindesjö
jakob.kindesjo@sr.se

Johan Gustafsson
johan.gustafsson@sr.se