Rysk-finsk osämja efter barnsmuggling

En diplomatisk kris är under uppsegling mellan Finland och Ryssland. Orsaken är att en finländsk konsulattjänsteman har hjälpt en pappa att smuggla sin femårige son från Ryssland till Finland.

Gömd under en filt i baksätet på en bil med diplomatskyltar anlände för fjorton dagar sedan den femårige Anton gränsstationen mellan Finland och Ryssland.

I bilen som kördes av en tjänsteman vid det finländska generalkonsulatet i S:t Petersburg satt också Antons pappa som tagit pojken från sin före detta hustru, Antons mamma.

När de passerade gränsen noterade de ryska gränsvakterna att bilen hade diplomatskyltar och släppte igenom den utan att närmare granska vilka som fanns i bilen.

Och nu mullrar det på utrikesministeriet i Moskva. Där kräver man en förklaring av Finland till att landets diplomater ägnar sig åt det som i ryska medier betecknas som människorov.

Bakom den här historien ligger femårige Antons föräldrars kamp om att få ta hand honom. För drygt ett år sedan tog mamman, som har rysk bakgrund, med honom på en semesterresa till Ryssland. Men de kom aldrig tillbaka från semestern utan stannade i Ryssland.

Antons finländska pappa, som tilldömts omvårdanden av pojken, beslöt sig då för att åka till Ryssland för att hämta honom tillbaka till Finland. Och han fick tag på Anton men lyckades inte få tillstånd att resa med honom hem igen. 

En konsulattjänsteman erbjöd sig då att försöka smuggla Anton i sin diplomatbil till Finland. Och det lyckades alltså. Men till priset av en ordentlig fnurra på tråden i förbindelserna mellan Finland och Ryssland. Något som Finland normalt försöker undvika.

Christer Fridén
christer.fridén@sr.se