General Motors får nytt miljardlån

Uppdaterad 07:53
Saabs ägare, den amerikanska biltillverkaren General Motors, som är på väg mot konkurs, har fått ett nytt lån av regeringen samtidigt som president Obama har uttalat sig positivt om biljätten.

President Barack Obama sa i en intervju i amerikansk tv igår kväll att han tror att GM kommer att klara sig och bli ett starkt bolag igen efter den rekonstruktion som håller på att genomföras nu. På den känsliga frågan om GM först måste gå i konkurs och skyddas av lagen under rekonstruktionstiden gav presidenten dock inget svar.

Ett indirekt svar kom dock via beskedet att GM får ett nytt miljardlån av regeringen, den här gången handlar det om fyra miljarder dollar motsvarande ungefär 30 miljarder kronor i dagens dollarkurs.

Därmed har GM fått 19 miljarder dollar eller över 140 miljarder kronor i lån av staten hittills. GM räknar med att få sammanlagt till 27 miljarder dollar eller över 100 miljarder kronor i statliga lån innan allt är klart. För även om GM inte klarar tidsfristen den 1:a juni att redovisa sina framtidsplaner för regeringen, så räknar allt fler med att bolaget begärs i konkurs och därefter återuppstår i ny skepnad.

Då har nästan allt sålts ut till nya ägare. Eller dragits med i konkursen för att sedan säljas. Det gäller GM Europa där Opel och Vauxhall och Saab ingår. Där är det senaste att GM räknar med att ha hittat en köpare till Opel före den 1:a juni.

Tommy Fredriksson
tommy.frediksson@sr.se