SÖRMLAND

"Ge pendlingsstöd till ungdomar"

Ge pendlingsstöd till ungdomar så att de lättare kan få jobb, det kräver Socialdemokraterna i Sörmland.

Idag kan arbetslösa som hittar jobb på annan ort få pendlingsbidrag, men det gäller bara personer över 25 år. Socialdemokraterna i Sörmland vill att regeringen ändrar reglerna.

Bra idé, tycker Jan Pettersson i Eskilstuna, som själv pendlar.

– Det kostar mig 60 kronor enkel resa varje dag så det tar en stor del av lönen, säger han

Jan Pettersson jobbar deltid som webbdesigner i Köping och får alltså betala själv för tågresorna dit.

Hade han varit några år äldre hade han kunnat söka pendlingsstöd från Arbetsförmedlingen, där han är inskriven.

Den som inte hittar jobb i sin hemstad men får jobb på en annan ort, kan nämligen få upp till 2000 kronor i månaden i pendlingsstöd.

Men det här gäller alltså bara personer över 25 år.

Det är dumt, tycker Jan Pettersson. Och Socialdemokraterna i Sörmland delar hans åsikt, därför har dom skrivit ett brev till arbetsmarknadsministern Sven-Otto Littorin för att få honom att ändra på åldersreglerna.

Socialdemokraterna menar att ett pendlingsstöd för unga skulle kunna stävja den ökande ungdomsarbetslösheten i Sörmland - genom att ungdomar får större möjligheter att ta jobb i till exempel Stockholm. Ett pendlarkort till Stockholm kostar mellan 2 500 kronor och 3 000 kronor i månaden, beroende på var i Sörmland man bor.

Anledningen till att unga inte får pendlingsstöd idag är att de förväntas kunna flytta dit jobben finns, eftersom de sällan har barn eller fast bostad som håller dem kvar i hemorten.

Men för sörmlänningar som får jobb i Stockholm är det inte lätt att hitta bostad, och då har man inget annat val än att pendla, menar Fredrik Olovsson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Katrineholm.

Petra Levinson
petra.levinson@sr.se