Tranemo

Skattepengar går till lokalt företag

Det kommunägda företaget Tranemo Utvecklings AB är beredda att satsa skattebetalarnas pengar för att stödja ett lokalt företag i Tranemo. Sammanlagt rör det sig om 60 miljoner kronor.

Företaget Jabo i Ambjörnarp är villiga att sälja sin nybyggda lagerlokal till det kommunägda bolaget Tranemo Utvecklings AB för att få loss en stor summa pengar som de kan lägga på annat.

De kommer däremot inte att släppa fastigheten utan hyr tillbaka den av kommunens utvecklings bolag som alltså är beredda att satsa skattebetalarnas pengar för att stödja ett enskilt företag som Jabo.

Företrädare för Tranemo Utvecklings AB säger till SR Sjuhärad att det inte handlar om att skänka pengar utan att främja det lokala näringslivet.

Fastigheten kostar drygt 30 miljoner, men man vill låna 60 miljoner till en framtida buffert för att slippa ”springa” hos kommunfullmäktige och tjata varje gång man vill låna lite pengar.

Varför de vill stödja just Jabo vill Tranemo Utvecklings AB inte uttala sig om, men enligt styrelseordförande centerpartisten Crister Persson, som också är kommunalråd, så innebär fastighetsköpet att Jabo kan fortsätta i samma regi trots finanskrisen.

Ärendet ligger nu hos kommunstyrelsens arbetsutskott.

Radio Sjuhärad har försökt att nå Jabos VD för en kommentar, men inte lyckats.