stockholm

Biltrafiken på Skeppsbron stängs av

Det kommer att bli stora trafikstörningar på Skeppsbron från och med slutet av maj inför det att kappseglingen Volvo Ocean race för första gången kommer till Stockholm.

Ola Åstradsson, som är projektledare för tävlingsstoppet, varnar för att det kan bli riktigt stökigt.

– Det kan bli dagar när det kommer vara så mycket folk här så att jag tror att det kommer vara kö både på land, vatten och i trafiken, säger Ola Åstradsson.

– Södergående två körfält som är i dag är intakta medan det i norrgående blir reducerat. Det blir buss och cykel som kommer att få framföras norrut, medan biltrafiken leds runt Munkbroleden, säger han.

Den 17:de juni kommer båtarna inseglandes mot Skeppsbron i Gamla stan i en sprint. Men redan tre dagar innan dess börjar evenemang vid Skeppsbron. Och förberedelserna i området börjar redan 31:a maj när all biltrafik norrut på Skeppsbron stoppas för att vara avstängd till den 5:e juli.

Men att cykla, promenera och åka buss åt det hållet går bra. Övriga problem ska det inte bli i området under festligheterna, enligt Ola Åstradsson. Om man inte är folkskygg förstås.

– Om man inte tycker om stora folksamlingar så ska ju man inte bege sig hit för det kommer komma väldigt mycket folk. Vi räknar med att få ungefär en halv miljon besökare på de här 12 dagarna som evenemanget är öppet, säger Ola Åstradsson.

Evenemangsområdet kommer sträcka sig från båtarna vid Slussen till Strömbron och sen även vidare in i Kungsträdgården, och det är mycket som ska få plats.

– Kajen är 800 meter lång, ganska smal, på sin bredaste plats ungefär 50 meter. Hela den här ytan kommer att bebyggas utav paviljonger, det är upplevelseattraktioner, det är båtar naturligtvis, det är pråmar, det är restauranger, säger Ola Åstradsson.

En annan ovanlig sak under racets stopp i Stockholm är att det kommer vara en gästhamn nedanför Slottet. Av 60 platser kommer bara fem vara bokningsbara, resten ska kunna användas av båtar som bara glider in.

– Det kommer bli en jätte spännande vy för Stockholm tror jag. För det är någonting som inte stan har riktigt, en bra gästhamn för båtar nära stadens centrum, säger Ola Åstradsson.

Johanna Sjöqvist
johanna.sjoqvist@sr.se