SÖRMLAND

Hantverkare gör allt sämre ifrån sig

Allt fler privatpersoner klagar på dåligt utförda renoveringsjobb i bostäderna. Allmänna reklamationsnämnden, ARN, fick förra året ta emot 14 procent fler anmälningar jämfört med året före.

Anmälningarna gäller hantverkstjänster och heminstallationer och många av dem gäller de bristfälliga dörrlås som Assa med verksamhet i Eskilstuna har sålt. Men även om man räknar bort klagomålen mot låsen ökade antalet klagomål hos ARN med sju procent ifjol.

En av dem som gjorde en anmälan var Strängnäsbon Vivianne Jansson. Hon skulle byta panel på huset men byggföretaget slarvade med både underarbete och målning. När Sveriges Radio Sörmland får tag på henne så är hon i Italien och har inte nåtts av ARN: s beslut. Hon vet alltså inte att nämnden rekommenderar byggföretaget att betala tillbaka exakt de 83 000 kronor hon begärt.

Hon blir först tyst när vi ger henne beskedet men sen finner hon sig.

– Vad roligt. Vi trodde nog att vi skulle få rätt, eftersom vi dokumenterat det hela och skickat med massor av bilder, men att vi skulle få precis som vi ville var mindre väntat, säger hon.

Och vad som återstår att se framöver är om hon verkligen får tillbaka pengarna. För var tredje entreprenör struntar faktiskt i ARN: s beslut, vilket gör byggbranschen till den sämsta branschen vad gäller respekt för Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer.

Urban Hedqvist
urban.hedqvist@sr.se