EU-valet

Schyman kritisk till valbevakningen

Gudrun Schyman besökte i dag, lördag, Kristianstad, och kritiserade då de traditionella mediernas bevakning av Europarlamentsvalet.

Med två veckor kvar till Europaparlamentsvalet är hon mitt i slutspurten för att försöka ta en plats i parlamentet. Men hon tycker att det är svårt att göra sin röst hörd, eftersom hon representerar ett parti som ännu inte finns i parlamentet.

– Det är svårt att göra sig hörd i de traditionella medierna, eftersom de har beslutat sig för att skära av allting som inte gäller de redan etablerade partierna.

I dag valtalade Gudrun Schyman både i Kristianstad och Hässleholm. Hon står som nummer ett på Feministiskt initiativs lista.

Schyman vill lyfta fram vikten av att svenskarna går och röstar men slängde också ut ett varningens finger om att det kan vara svårt att rösta på henne och partiet, eftersom valsedlarna inte alltid är så tydliga i vallokalerna.

Om hon lyckas ta en plats i parlamentet försvinner partiets starkaste namn till EU-parlamentet. Där kommer hon att få tampas med många fördomar om feminismen.

– Det finns mycket fantasier om vad feminismen innebär, säger Gudrun Schyman.

Feminism är ett sätt att analysera samhället, för att förstå varför vi ännu inte har nått fram till en jämställdhet som skulle innebära att kvinnor och män har lika mycket makt att forma sina liv, påpekar hon.

– Det handlar om mänskliga rättigheter och inte om manshat. Det tror jag att jag kommer att få säga många, många gånger i Bryssel.