Fast eller rörligt pris när elpriset sjunker?

Elpriset fortsätter att sjunka, under de senaste sju månaderna har priset nästan halverats. Konsumentvägledare nedringda med frågor om fast eller rörligt pris.

– Jag påverkas ganska mycket av elpriserna eftersom jag bor i hus. Jag har bundit avtalet tidigare men nu i juni går mitt avtal ut, så då kommer jag nog att ligga på rörligt ett tag tror jag. För jag tror priserna kommer gå ner lite till, senare kommer jag binda upp mig, säger elkunden Hanna Skepp

Ingemar Larsson, tror däremot inte att elpriset kommer att sjunka ytterligare den närmsta tiden.

– Nej det tror jag inte. Det är mycket mer skatter som ska läggas på och nej jag är inte optimistisk vad det gäller elpriset inte, säger Ingemar Larsson.

I september förra året var medelpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool rekordhögt, 70,2 öre per kilowattimme. Därefter har priset sjunkit åtta månader i rad, medelpriset i april var nere på 37,6 öre per kilowattimme. Orsaken är att många företag har minskat sin elkonsumtion på grund av det ekonomiska läget.

Vädret har också inverkan på elpriset, mycket nederbörd som fyller på vattenmagasinen gynnar elkonsumenterna. Pekka Lehtinen är konsumentvägledare i Norrköpings kommun och han märker av ett ökat tryck av frågor gällande ämnet.

– Ja vi får mycket frågor. Det innefattar frågor om avtal på ett till tre år som går ut och människor undrar hur de ska göra. Idag rekommenderar vi i de allra flesta fall rörligt pris. Eftersom det rörliga priset är så pass billigt idag så att man inte ska binda sig just nu utan avvakta, säger Pekka Lehtinen.

Vad det gäller framtiden tror han att det förr eller senare kommer att vända och konsumenterna får räkna med ett ökat elpris vartefter.

– På kort sikt tror jag att elpriserna kan gå ner några öre till men på långsikt kommer det säkert stiga igen, säger Pekka Lehtinen.

Reporter Lovisa Gelin
 lovisa.gelin@sr.se