Skåne

Ny id-kortsutfärdare hjälper asylsökande

Asylsökande ska kunna få ut id-kort igen, när Skatteverket i juni börjar utfärda id-kort. Alla som är folkbokförda i Sverige ska då kunna få ett.

Redan nu är det många som har hört av sig om att de vill ha ett nytt kort.

– Vi känner ett ganska stort behov av id-kort, eftersom vi får dagliga förfrågningar om man kan få det hos oss, säger Anders Andersson, informatör på Skatteverket i Malmö.

Bankerna och polisen utfärdar redan id-kort, men det har funnits ett problem för personer som saknar svenskt medborgarskap och svenska identifikationshandlingar. Utan svenskt id-kort eller pass har man nämligen inte kunnat hämta ut sitt nya id-kort.

De problemen ska snart vara ett minne blott, för från och med första juni i år ska Skatteverket på uppdrag av regeringen kunna utfärda id-kort till alla folkbokförda i Sverige.

– Vi har begränsat det till 23 orter i Sverige, säger Anders Andersson.

Bor man i Skåne är det Malmö som gäller, men det går också bra att åka till Halmstad eller Karlskrona om man bor långt från Malmö.

Proceduren kommer att gå till som när man söker pass eller id-kort hos polisen. En maskin fotograferar och tar namnteckningen. Det enda man måste komma ihåg att göra innan man kommer till skattekontoret är att betala in 400 kronor till Skatteverket.

Tre maskiner kommer att finnas i Malmö, och man hoppas kunna ta emot 80 till 90 sökande varje dag. Trots det är Anders Andersson orolig över att alla som vill inte kommer att hinnas med i början.

– Med tanke på det uppdämda behov som finns, så finns det risk för att det kommer många i början. Vi vill helst att man väntar lite i så fall, om man inte tvunget behöver det direkt, säger han.