tranemo

Vill ha kommunens hjälp att växa

Företaget Jabo i Ambjörnarp behöver ha loss pengar, och vill att Tranemo kommun köper deras lager för 30 miljoner. Dock handlar det inte om ekonomisk nödhjälp - snarare att företaget vill expandera.

Tidigare rapportering:

Jabo tillverkar bland annat paneler, golv, dörrar och friggebodar. Företaget har 90 anställda i Ambjörnarp, men har även tillverkning i Litauen och Polen.

Att Jabo nu vill att kommunen köper deras nybyggda lager beror på att man vill flytta hem sin tillverkning utomlands. Den flytten kostar dock pengar och får man loss 30 miljoner från kommunen skulle flytten ske inom fem års tid. Utan pengarna skulle det istället ta sju år.

– Det var jag som kontaktade kommunen. Jag tycker det är en bra idé att de hjälper företagen så här, och då kan vi öka omsättningen och då blir det fler anställda. säger Vd:n Sonny Bertilsson.

I balansskålen ligger enligt Jabos vd minst 50 nya jobb i Ambjörnarp och Tranemo som i så fall tillkommer två år tidigare - detta mot 30 miljoner från kommunen.

Jabo måste alltså inte ha pengarna för att överleva eller liknande, men tycker ändå att kommunen ska gå in med skattepengar och hjälpa till.

– Det kostar att ta hem legotillverkningen, vi måste ju bygga ut ytterligare, och det går då i ett lugnare tempo (om inte affären går igenom), säger vd:n Sonny Bertilsson.

Ni befinner er alltså inte i någon kris, eller liknande?

– Nej. Vi har finansierat allt så det är inga problem.

Ärendet ligger nu hos kommunstyrelsens arbetsutskott som ska ta ställning till om Tranemo ska köpa loss lagret, och sedan hyra tillbaka det till Jabo. 
Hur mycket hyra Jabo i så falll ska betala vill dock inte Bertilsson säga.

– Jag vill inte kommentera det. Det är båda som är vinnare i detta.

Hur tror du att kommuninnevånarna ser på det här?

– Jag tror de ser det positivt. De är väl måna om att ha jobb. Det är ju alla idag, säger Jabos vd Sonny Bertilsson.

Niclas Odengård
niclas.odengard@sr.se