Umeå

Polisens spaning förhindrade rån i Umeå

Ett antal män försökte spränga sig in i Loomis värdepapperscentral i Umeå vid niotiden i morse. Fyra personer har gripits men minst två personer som misstänks för inblandning är fortfarande på fri fot.

Fyra personer kunde gripas vid ett grovt och dramatiskt rånförsök i Umeå i dag tack vare polisens underrättelseverksamhet.

Tre av de gripna anhölls på söndagskvällen sedan de förhörts. Den fjärde, som skottskadades, hade inte förhörts och anhölls därför inte.

Rånarna försökte spränga sig in Loomis värdepapperscentrals lokaler, men de var väntade, säger Arne Andersson, chef för kriminalavdelningen vid Rikskriminalpolisen.

– Vi hade genom särskild inhämtning kunskaper om att det var på gång att hända någonting uppe i Umeå, och det försökte ju sedermera gärningsmännen också att göra. Jag är mycket glad att vi lyckades förhindra det här från att gå längre än vad som blev fallet nu. Vi ser att de grova brottslingarna tenderar att röra sig mer både inom landet och även utanför landet.

Har ni kunskap om hur de rör sig och vilka det kan vara eventuellt?

– Vi arbetar mer och mer efter de metoderna, att försöka ha den nationella överblicken över de grövsta brottslingarna. Det krävs i den utvecklingen som ligger nu, säger Arne Andersson.

Tack vare spaning och underrättelseverksamhet hade Rikskriminalpolisen information om att något var på gång och att ett större rån skulle kunna ske i Umeå och att målet var Loomis värdepapperscentral.

Delar ur den nationella insatsstyrkan har befunnit sig där i några dagar. Några av de misstänkta är från Stockholmsområdet och kända för liknande brottslighet.

– I vart fall några av dem är kända sedan tidigare i grova våldsbrotts- och rånsammanhang.

Vad är det allra senaste nu när det gäller skadade, gripna och på fri fot?

– Vi har fyra stycken som är gripna. En utav dem är ju dessutom skadad i eldstrid med nationella insatsstyrkan. I samband med det så blev också en av nationella insatsstyrkans hundar ihjälskjuten. Sedan har vi två stycken som försökte sig på en avledningsmanöver och försökte väl hindra polisen i Umeå från att rycka ut och biträda, så man tände eld på en bil utanför polisstation och sedan avvek man på motorcykel. Det är de två gärningsmännen som vi letar efter nu, säger Arne Andersson, chef för kriminalavdelningen vid Rikskriminalpolisen.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se