stockholms län

Fem närpolisområden får nya volontärer

Polisen i Stockholms län håller på att utbilda volontärer i Solna, Sundbyberg, Nacka, Sollentuna och Lidingö. Volontärerna ska vara ett komplement till vanliga poliser och vara i tjänst lagom till skolavslutningarna.

– Det är en förstärkning. Självklart inte med polisiära befogenheter men det är en förstärkning till det arbete som vi bedriver, alltså att skapa en ökat trygghetskänsla och närvaro, säger närpolischef Marie Hummer i Solna.

Volontärernas uppdrag kommer att vara att hjälpa polisen att minska brottsligheten och öka tryggheten genom att sprida information och vara extra ögon och öron på stan.

Volontärverksamheten har funnits i drygt tre år, i bland anant Hässelby-Vällingby och Farsta i Stockholm. Hittills har Stockholmspolisen utbildat drygt 400 volontärer – en siffra som polisen räknar med ska vara uppe i drygt 500 innan året är slut.

Redan nu under våren har Sundbyberg, Nacka, Sollentuna och Lidingö startat volontärutbidlnigar. Och de som hittills visat intresse i Solna är en bra bladnnign av olika personer, säger Marie Hummer.

– Det var en väldigt bra mix mellan män och kvinnor, infödda svenskar och några med invandrarbakgrund och sedan även en väldigt bra åldersblandning. 

Volontärerna arbetar utan betalning, men att polisen skulle utnyttja gratis arbetskraft håller Marie Hummer inte med om.

– Jag tycker att det är tråkigt att det på sina håll uppfattas så. Det är ju fantastiskt att vi har människor som är kompetenta och som är villiga att göra en samhällsinsats. Jag tycker att det är fantastiskt.

Johan Westerberg
johan.westerberg@sr.se