Haneke tog priset

Att se Das Weisse band är lite grand som att se en skräckfilm där man väntar på något otäckt som aldrig händer. Långsamt flyter filmen fram i svartvitt, obehaget växer, men katastrofen uteblir. Men känslan av obehag kan man inte skaka av sig.

Hanekes film utspelas i en liten by på tyska landsbygden, på ytan en stillsam idyll. Men bakom fasaden bubblar det av undertryckt vrede, revanschlystnad och skamliga hemligheter. Tanken hos Haneke verkar vara att skildra den generation som var barn under första världskriget, hur de som senare blev vuxna och förde nazistenra till makten i Tyskland, formades under sin barndom.

Haneke, räknas som en av de stora mästarna när det gäller att skildra skuggsidorna, hos både enskilda individer och samhället i stort. Som i Funny Games, eller för den delen Pianisten. Ändå tror jag att det kommer att mumlas en del om jäv här i cannes under kvällen. 2001 vann nämligen juryns ordförande Isabelle Huppert pris här som bästa skådespelerska för filmen Pianisten, regisserad av - just det Michael Haneke

Värt att notera är också att Lars von Triers utskällda Antichrist också fick pris ikväll. Charlotte Gainsbourgh fick pris som kvinnliga skådespelarinsats. Ett erkännande för Von Trier som fått mycket skäll den senaste veckan, bland annat för sitt påstådda kvinnohat. En åsikt som åtminstone inte juryn verkade hålla med om.

Roger Wilson för Kinobloggen i Cannes