Täby/Vallentuna

Kritik mot elevhem efter fasthållning

Roslagens elevhem får kritik av Länsstyrelsen. Det är verksamheten i Täby och i Vallentuna som kritisera för att pesronalen har hållit fast och lagt ned utåtagerande barn på golvet. Det rapporterar SVT:s regionala nyhetsprogram ABC.

Roslagens elevhem behandlar ungdomar med svåra beteendestörningar och psykosociala problem, främst pojkar mellan 12 och 17 år.

Rose-Marie Odstam, utredare vid Länsstyrelsen, säger till ABC att Länsstyrelsen har reagerat på att det har förekommit en del våldssituationer på två av huvudmannens institutioner, och att personal har hållit och lagt ned utåtagerande barn.

Två incidenter har också polisanmälts, bland annat då en i personalen tryckte upp en pojke mot en vägg. Och trots att personalen redan i oktober förbjöds att göra så kallade nedläggningar och fasthållningar har det skett vid ett antal tillfällen sen dess.

Föreståndaren för Roslagens elevhem, Kent Kmety säger att det blir svåra arbetssitutationer, med barn som får aggressiva utbrott. Hemmet har nu infört en ny rutin – att ringa polisen när situationer riskerar att bli våldsamma. Dessutom nyanställs personal.