Östhammar

Finanskris skapar turism

Lågkonjunkturen kan bli Roslagens högkonjunktur. Det hoppas turistnäringen i Öregrund som just nu förbereder sig för sommarsäsongen. Flera märker redan nu ett ökat bokningstryck.

Hotell- och restaurangföretagaren Hans-Allan Eliasson har förstärkt bemanningen inför sommaren och är beredd på att besökarna kanske har drabbats av finanskrisen.

- Vi kommer att förändra vår restaurang genom att ändra menyerna till lite billigare. Jag tror att folk kommer att turista men att man kanske håller mer i pengarna, säger Hans-Allan Eliasson.

2009 är året då många svenska företagare lägger pannan i djupa veck och suckar, men längs Roslagskusten andas turistföretagarna längs Roslagskusten andas optimism.

I Öregrund är det flera som i år rustar lite extra med förhoppningen att svenskarna i större utstäckning än vanligt ska välja att semestra på hemmaplan istället för bortom rikets gränser.

- Jag har haft mycket boendeförfrågningar, ovanligt mycket. Nu har jag annonserat efter ännu mera boende att förmedla. Jag har därtill köpt in en husbil igår, berättar Inger Ljung som hyr ut stugor, kajaker och cyklar.

När Upplandsnytt frågar lite folk på språng runtom i Uppland så verkar det vara Sverige som gäller i sommar.

- Det kanske blir att folk semestrar mera på hemmaplan. Det kommer vi göra själva. Det blir Berkingebadet. Där kommer vi campa med husvagnen, säger Jeanette Ström i Östhammar.

- Jag tror att fler svenskar kommer fira sin semester i Sverige på grund av finanskrisen, säger Magnus Sjöström, universitetsstuderande i Uppsala.

Hur kommer du själv att göra?

- Jag kommer vara hemma och jobba hela sommaren, säger Magnus.

- Det blir hemmaturism i sommar. Jag tycker vi har det som vackrast den här årstiden i Sverige, säger Gunnel Wikman på Tvärnö.

Något nytt revoultionerande dragplåster har inte Öregrund inför säsongen. Havet med öar, böljande vågor och fri horisont är huvudnumret, precis som varit sen lång tid tillbaka.

Vad som däremot är nytt är en samarbetsanda istället för benhård konkurrens mellan kost-, logi och aktivetsföretagarna.

Ulf Andersson, näringslivschef på Östhammars kommun, tycker att förutsättningarna är goda för en extra bra turistsäsong. Valutaläget gör att han även hoppas på fler utländska turister.

- Det är klart att det är dyrare att åka utomlands för oss svenskar så av det skälet framstår det som ett billigare alternativ, både för svenskar och utländska turister, att turista i Sverige. Vi har en bra konkurrenssituation på det viset, säger Ulf Andersson.

August Bergkvist
august.bergkvist@sr.se