Smarta ord skapade av barn (191-200)

191) MAMMSKALLE och PAPPSKALLE
Mormor Eva-Lena Lehtiranta i Hangelösa
Några av mina barnbarn hade hört ordet pappskalle användas - dock utan att förstå den vanliga betydelsen av det. Med kärlek säjer de gärna som smeknamn: mammskalle till mamma och pappskalle till pappa.

192) SEGELRÅTTA och 193) DINGDINGEN
Camilla Johansson Kinne Kleva Götene
Jag börjar med ett ord som min bror, Conny Hultgren, idag 23 år, sa när han var 3 år: - Camilla det ligger en segelråtta där borta. Jag fattade inget men följde med min ivrige bror och gissa vad jag hittade? Jo, en död fladdermus. Efter det kallar jag alltid fladdermöss för segelråttor. Min son Melvin Lundqvist 2,5 år säger dingdingen. Det betyder snopp. Han tycker nog att snoppen påminner om en pendel, han älskar nämligen klockor med pendel och de säger ju dingding när klockan slår.

194) HOPPA BÖJSTAV
Lilly Olsson i Skövde
Sonen Olof kallade idrottsgrenen stavhopp för hoppa böjstav när han var liten.

195) SVÄNGLAMPA
Ingemar Frid i Skara
När vår Peter var i femårsåldern skulle vi en gång åka hem till Synnerby. Vi åkte på Lidköpingsvägen och skulle svänga in mot Hädene då Peter sa: - Pappa tänd svänglampan! Han menade förstås blinkern.

196) FULINGAR
Gun-Britt Segerstedt Karlsson, Finnerödja
Vår dotter Karolina, född 1975, hade ofta mardrömmar och fantiserade mycket som barn. På nätterna kom hon ofta upp, var orolig och sa att fulingarna kom och tog henne. Vi vet inte än idag om hon menade spöken eller annat. Så fort hon var rädd så var det fulingar.

197) MÖRKRETS SOL och 198)TAPPA MEJ
Lotta
Vår dotter, som nyligen gjort praktik i en liten by i Ecuador, pratade med ett av värdfamiljens små barn i telefon från Sverige. Då utbrister han plötsligt: - Nu går mörkrets sol upp (fritt översatt). Det var månen han fått syn på.
I vår familj har vi också fått ett annat barnord. När en liten kille plötsligt snubblade och ramlade, utbrast han: - Oj, jag tappade mej!

199) KUNGAHACK
Lena Berghäll
När min dotter Linda gick i andra eller tredje klass hade de samtal om hur det går till att föda barn, och att man kan få göra kejsarsnitt. När Linda kom hem från skolan frågade mormor som var barnvakt: - Vad har ni lärt er i skolan i dag? Linda funderade en stund sen sa hon: - Vi har pratat om att när man ska få barn, då kan doktorn få göra kungahack ibland. Hon tyckte väl att kung eller kejsare är ingen större skillnad.

200) FLADDRER
Irene Göransson i Skövde
När sonen gjorde sin första roddtur kallade han årorna för fladdrer. Vi fortsatte med att använda den benämningen.