FN:s säkerhetsråd diskuterar nya åtgärder:

Nordkorea gjorde nytt kärnvapentest

Uppdaterad 08:06

Nordkorea genomförde under natten ett underjordiskt atomprov, det uppger både Syd- och Nordkorea, och ska dessutom ha avfyrat en kortdistansmissil.

FN:s säkerhetsråd ska träffas idag för att diskutera åtgärder mot Nordkoreas atomprogram.

Nordkorea har utfört sin andra kärnprovsprängning som ett led i att stärka landets försvar. Det hävdar Nordkoreas statliga nyhetsbyrå, och uppgifterna bekräftas bland annat från Sydkorea där myndigheterna registrerade ett skalv under Nordkorea strax före klockan tre i morse, svensk tid.

Relationerna mellan Nordkorea och omvärlden har varit spända den senaste tiden sedan Nordkorea avbröt den nedrustning som man tidigare kommit överens om i utbyte mot bistånd.

Börsen i Sydkoreas huvudstad Seoul dök i morse grund av nyheten om atomprovsprängningen, men återhämtade sig senare.

Sydkorea och Japan som ligger inom räckhåll för möjliga nordkoreanska attacker ser atomprovsprängningen och raketuppskjutningen som allvarliga provokationer från Nordkorea, och FN:s säkerhetsråd kommer att träffas i dag för att bestämma hur man ska bemöta Nordkorea.

Nordkorea har tidigare hotat med en provsprängning som en protest mot de sanktioner som säkerhetsrådet straffar landet med på grund av tidigare atomprov och raketuppskjutningar, som anses ta Nordkorea närmare målet att ha stridsdugliga kärnvapen.

Första gången Nordkorea genomförde en atomprovsprängning var i oktober 2006.Fyra månader senare gick man med på en internationell överenskommelse om nedrustning mot bistånd. Men nedrustningen har stoppats flera gånger.

Nordkorea orsakade återigen oro i regionen i april i år när man avfyrade en långdistansraket över Japan. När FN beslutade om nya sanktioner meddelade Nordkorea att landet skulle börja arbeta på sitt kärnprogram igen.

Det land som står närmast Nordkorea i dag är Kina, som skickar stora mängder energi- och matbistånd för att förhindra politisk oro i den fattiga diktaturen. Nordkoreas militära markeringar ses ofta som ett sätt för landet att väcka uppmärksamhet och få mer bistånd, men skulle även kunna vara ett sätt för den åldrande diktatorn Kim Jong-Il att stärka sitt inflytande i landet.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se