EU ställer krav på Burma

EU har nu ställt krav direkt till den burmesiska regeringen om att fredspristagaren Aung San Suu Kyi ska släppas. Det skedde i morse när bland andra utrikesminister Carl Bildt träffade Burmas utrikesminister. 

–Vi har framfört krav om att såväl hon som alla politiska fångar ska friges.

Och att hennes husarrest ska brytas?

–Det ligger ju i sakens natur. Husarresten är ju en del av de restriktioner som finns för henne som inte alls är acceptabla.

EU:s och Asiens utrikesministrar träffas i dag för ett gemensamt möte i Hanoi, bland annat för att tala om den ekonomiska krisen i världen. Men på mötet kommer också frågan om Burmas oppositionsledare Aung San Suu Kyi upp. Hon riskerar just nu fem års fängelse för att ha brutit mot villkoren i sin husarrest, som annars skulle ha gått ut nu i maj.

Bildts intryck efter mötet med utrikesministern Nyan Win är att även regimen i Burma är överraskad av den bisarra händelsen när en amerikansk man simmade över sjön utanför Suu Kyi hus, för att ta sig in till henne.

Nästa år ska det hållas val i Burma, och rättegången som nu pågår mot henne tolkas som ett sätt för regimen i Burma att ännu en gång hålla Suu Kyi borta från offentligheten inför valet men alla i oppositionen måste nu få delta, säger Bildt.

–Det där är inte val som uppfyller några av de krav på fria och rättvisa val som vi har sett. Men det är i alla fall en början på en öppning som de ser det. Och då är det viktigt i det sammanhanget att de ger en möjlighet för alla de olika oppositionsgrupperingarna och alla politiska grupperingar som finns i landet att delta i dialogen.

Men hur mycket verkar juntan bry sig om vad omvärlden säger?

–Hittills har de ju brytt sig mycket lite om vad omvärlden säger. Det intryck som utrikesministern skapade, vad det nu kan vara värt, är att de nog här är lite tagna på sängen av styrkan i den internationella reaktionen. På en händelseutveckling som förmodligen också låg utanför deras kontroll.

Maria Sjöqvist
Maria Ridderstedt

maria.sjoqvist@sr.se
maria.ridderstedt@sr.se