SÖRMLAND

”Det svåra är att göra maten aptitlig”

Att göra billig skolmat som är näringsriktig är inga problem. Det svåra är att göra den aptitlig. Det säger Pär Swärd som är kostchef i Flen. Som Sveriges Radio Sörmland rapporterat tidigare har Flen den billigaste skolmaten i länet, något som Sveriges Radio Sörmlands granskning visat.

Pär Swärd har bett om mer pengar till maten men fått nej från politikerna.

– Jag skulle mycket väl kunna servera leverstuvning till ett bra pris med jag skulle inte få några matgäster men jag kan ändå säga att jag har serverat näringsriktig mat, säger Pär Swärd.

Redan för ett och ett halvt år sedan begärde Pär Swärd kostchef i Flen en miljon kronor extra av kommunen i kompensation för ökade kostnader för livsmedel eftersom han redan då såg att priserna var på väg uppåt.

Men några extra pengar beviljades inte. Kristina Jävergren är barn- och utbildningsnämndens ordförande i kommunen och hon säger att hon är medveten om att kommunens kostnader för maten ligger lågt.

Enligt den granskning som Sveriges Radio Sörmland gjort är det stora skillnader i råvarukostnaderna för skolmaten i länet. Torshälla är råvarukostnaden som högst drygt 14 kronor kostar en råvarorna till en portion där och det är dubbelt så mycket jämför med kostnaden i Flen där en portion kostar sju kronor.

Ellen Forslund
ellen.forslund@sr.se

Karin Frimodig
karin.frimodig@sr.se