Växjö

10 åtalas för narkotikabrott

10 män åtalades idag för inblandning i den narkotikahärva som utretts i länet under de senaste månaderna. Totalt omfattar utredningen cirka 8,3 kilo cannabis. Utredningen har varit en av de största någonsin i Kronobergs län.

– Det är stort på så sätt att det är så många inblandade, tio som åtalas i ett och samma mål, säger åklagaren Yvonne Rudinsson.

Den 7 mars slog Kronobergspolisen, i samarbete med polisen i Skåne och Jönköping, till mot en bil i Mörarp utanför Helsingborg. I bilen fanns då 7,3 kilo cannabis.

Tillslaget skedde efter att polisen först fått tips om att flera män, bland annat en 30-åring som tillfälligt bodde i Växjö, bedrev omfattande narkotikahandel. Man hade sedan spanat på männen och även avlyssnat deras telefoner. Polisen visste därför vart männen var på väg och följde efter.

– Man lastade narkotikan i Räftele och åkte sedan till Skåne där man skulle leverera det här partiet. Meningen var att en bil med fyra personer skulle ta emot det här partiet men det var ganska mycket poliser i närheten så personerna i bilen avbröt det hela, så det blev ingen leverans. Utan man gjorde tillslag mot bilen som hade narkotikan istället, säger Yvonne Rudinsson.

Några dagar innan det här tillslaget hade polisen också sett en av männen leverera cirka 1 kilo cannabis till en adress i Värnamo.

Sammanlagt bedöms narkotikan vara värd runt 365 000 kronor, och den hade en mycket hög THC-halt, det vill säga den var väldigt koncentrerad. Var narkotikan är odlad vet man inte, men det finns vissa kopplingar till Norge, eftersom polisen hittat kvitton som tyder på att männen varit i Norge och växlat pengar. Man har heller inte fått fram vart man tänkte sälja narkotikan.

– Vi vet bara att partiet skulle överlämnas nere i skåne till nya mottagare, sen om de skulle sälja det där eller någonstans i närheten, det vet vi inte, säger Yvonne Rudinsson.

Det här är alltså ett av de största narkotikaärendena som polisen i länet nånsin haft. Två åklagare har varit inblandade, vilket aldrig tidigare skett i någon förundersökning. Och när rättegången inleds på torsdag i Växjö tingsrätt kommer åhörare få sitta i ett annat rum än själva rättssalen för att alla ska få plats.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sr.se