Sänkt skatt instrument för Sverige

Regeringens globaliseringsråd har presenterat sina förslag till hur Sveriges konkurrenskraft ska kunna ökas framöver. Bland annat föreslås att värnskatten ska slopas, att färre ska betala statlig skatt och att det ska sättas upp laddstolpar för elbilar i hela landet.

– Det finns människor som väljer mellan att forska vidare eller ha centrala funktioner i företag i Sverige eller att göra samma sak någon annan stans och skatterna är i många fall ett minus för Sverige. Då är värnskatten ett stort problem, säger högskoleminister Lars Leijonborg som har lett utredningen.

Globaliseringsrådet, som bland annat består av flera ministrar och representanter för fack och näringsliv, lägger fram förslag för 40 miljarder kronor. Drygt hälften går till att slopa den förhöjda statsskatten, eller värnskatten, som en mindre grupp betalar, och att höja gränsen för att över huvud taget betala statsskatt så att bara tio procent betalar i stället för som i dag 30 procent.

Rådet vill också att vi ska lära oss engelska från första klass, att fler studenter ska läsa utomlands och att studenterna ska gå igenom högskolan snabbare.

Sverige ska också bli bättre på energiforskning och laddstolpar för elbilar ska sättas upp i hela landet, allt för att bilföretagen ska satsa mer på elbilar.

– Som bekant finns ju elektricitet över hela landet, så det är verkligen inte någon särskilt omvälvande förändring att se till att den elektriciteten också kan ladda bilbatterier, säger Lars Leijonborg.

Rådet är inte enigt på alla punkter. Exempelvis är LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin kritisk till uppmaningen att parterna borde försöka få arbetsmarknadsreglerna mer flexibla.

Men genom att förbättra expertskatten och Arlanda flygplats hoppas rådet att internationella företag ska förlägga sina huvudkontor i Sverige. Frågan är hur realistiskt det är?

-- Jämfört med många andra icke-engelskspråkiga länder är ju engelsk-kunskaperna faktiskt ett plus. Men sedan, det där med infrastrukturen måste vi nog förbättra, säger Lars Leijonborg.

Mats Eriksson
mats.eriksson.ekot@sr.se