Påse i stället för lastbil - KD-ledare vill ha nya införselregler för alkohol

Alkoholens skadliga inverkan på i första hand ungdomar var det centrala temat när Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund i dag besökte Växjö. Kristdemokraterna vill därför ha en ändring på de enligt partiet mycket generösa införselreglerna för alkohol.

– Vi borde komma tillbaka till de gamla införselkvoter när man fick ta med sig så mycket alkohol som rymdes i en påse i stället för som nu - så mycket alkohol som ryms i en mindre lastbil.

Vuxenvärlden har ett ansvar för att reagera snabbt mot ungdomar som dricker för mycket alkohol enligt Göran Hägglund som därför i dag fick information på plats om den så kallade Kronobergsmodellen mot ungdomsfylleri. Han anser också att mycket av alkoholen som förs in i landet hamnar hos ungdomen, genom langning.

Och kristdemokraternas arbete mot alltför mycket alkohol ska nu inrikta sig på två saker:

– Det ena handlar om att få upp minimiskattenivån på alkohol i de länder som har en mycket låg skatt på alkohol, och det andra är att få ner införselkvoterna, säger Göran Hägglund.

Men att budskapet om inskränkningar när det gäller alkohol inte går hem hos alla är Göran Hägglund klar över:

– Många ser de generösa införselreglerna som en viktig frihetsreform för svenskarna, men då bortser man från kostnadrna för de ungdomar som misshandlas på kvällar, tjejer som våldtas och en massa sociala problem som uppkommer.

Och vissa framsteg mot alltför generösa alkoholregler har gjorts även på EU-nivå enligt Göran Hägglund:

– EU-parlamentet har uttalat sig för en halvering av kvoterna, och bara det är ju ett stort steg som visar att man inte ser alkoholfrågan enbart som handelspolitik utan också som något som har stora hälsoeffekter.

Roger Bergvik
roger.bergvik@sr.se