Politik

Torstensson i Västsverige

Även om Saab-fabriken skulle försvinna i Trollhättan så har inte Trollhättepaketet inletts i onödan. Det fastslår infrastrukturminister Åsa Torstensson, som i dag besöker Västsverige.

Denna vecka är en ödesvecka för Saab. Tre intressenter ska bli en ensam köparkandidat. Samtidigt avgörs Opels öde i Tyskland och i USA där råder stor osäkerhet kring General Motors framtid. Den 1 juni vet vi vad som väntar Saabs ägare.

Med anledning av det kommande valet till Europaparlamentet befinner sig infrastrukturminister Åsa Torstensson i Västsverige på en politisk turné för att stödja kandidater från Centerpartiet. När hon stannade till i Uddevalla med Kent Johansson från Skara passade SR Väst på att ställa frågor om Saabs framtid.

För mig, för Västra Götaland och för de som jobbar på Saab är det oerhört viktigt att företaget blir kvar. Det här är mitt geografiska område, mitt hemområde. Jag känner de som jobbar på Saab och jag känner mig starkt engagerad i dem, säger Åsa Torstensson.

–Det jag ser optimistiskt på nu är att det finns flera intressenter. Jag utgår från att det är seriösa företag med pengar och ambitioner att utveckla svensk fordonsindustri.

Trots att Åsa Torstensson sitter i regeringen så har hon ingen insyn i hur förhandlingarna med Saab och den amerikanska regeringen går. Hon säger att hon helst velat ha större insyn i vad som händer och sker, inte minst med tanke på hennes lokala anknytning, men att hon respekterar att det är känsliga affärer och att näringsminister Maud Olofsson och statssekreterare Jöran Hägglund sköter det själva.

Just nu pågår arbetet med Trollhättepaketet, där en stor del handlar om utbyggnaden av E45:an mellan Trollhättan och Göteborg samt järnvägen på samma sträcka. Trollhättepaketet sjösattes för att säkerställa att GM fortsätter tillverka bilar i Saab-fabriken.

Att GM nu håller på att försvinna samtidigt som Saab Automobiles framtid är oerhört osäker påverkar dock inte arbetet med Trollhättepaketet.

Åsa Torstensson fastslår att det kommer färdigställas enligt de nuvarande planerna och att det, oavsett om Saab finns kvar eller inte, kommer betyda mycket för jobben i regionen och fylla en viktig funktion.

– Jag har lagt nya 800 nya miljoner i paketet i syfte att det ska bli klart, enligt planerna, säger hon.

Jesper Larsson
jesper.larsson@sr.se
0522-67 00 00