scen

Skräckperformance i Malmö

För den som vill uppleva skräckfilm med vampyrer och zombies på riktigt, iscensätter den kanadensiska konstnären Jillian McDonald en gigantisk performance i en skog utanför Malmö.

75 skådespelare har engagerats för att spela skräckfigurerna som ska skrämma slag på besökarna som bussas ut till en hemlig plats i skogen mitt i natten.

Allt för att skapa illusionen av en levande skräckfilm...

På Lilith performance studio tränar skådespelarna som bäst på sina läten samtidigt som det sminkas köttsår i ansikten. Just de här två är zombies. Meningen är att besökarna på sin vandring genom skogen ska få uppleva olika skräckscener som om de gick mitt i en film.

Några problem att hitta skådisar har det inte varit, Det finns hur många skräckentusiaster som helst - över 300 gick på audition för att få vara med. Och de är ofta kunniga också. Amanda Casanellas ville bara med om hon fick vara zombie, vampyr var hon inte intresserad av.

Konstnären Jillian McDonald har i flera olika projekt de senaste åren undersökt skräckgenren. Om koderna inom skräckfilmen och hur rädsla kan förvandlas till underhållning. Just i det här projektet - Undead in the Night - är hon intresserad av kombinationen av vampyrer och zombier som hon menar är helt unik.

På frågan om det här inte har mer karaktären av nöjespark än egentligt konstverk, svarar hon nekande. –Det här bygger inte alls på överraskningseffekter. Vi har verkligen försökt skapa något ruggigt på riktigt, säger hon. Ingen verkar heller tycka att är det är något fånigt med vuxna människor som klär ut sig till zombier.

Tre kvällar i rad med start den 28 maj blir det visning arrangerad av Lilith performance i Malmö. 

David Richter
david.richter@sr.se