umeå

Ny typ av brottslighet i norr

Sprängdådet och skottlossningen vid värdepappersdepån i Umeå i går är en ny typ av grov brottslighet som inte har setts i norra Sverige tidigare. Det säger Tommy Hydfors, biträdande rikskriminalchef:
– Det här har ju huvudsakligen varit ett storstadsfenomen, men efter att vi tillsatte en aktionsgrupp så har de kriminella börjat söka pengar på andra vägar.

När polisen varit framgångsrik i bekämpningen av värdetransportrån i storstadsområdena har rånarna sökt sig till våra grannländer, och till den svenska landsorten.

Rikskriminalen hade dom här rånarna under bevakning och lyckades gripa dem, men polisen spanar fortfarande efter minst två personer som var inblandade vid rånförsöket. Det gäller de två som ska ha satt eld på en bil utanför polishusets garage och sedan försvann på motorcykel, men Tommy Hydfors säger att det kan finnas fler inblandade också.

Den rånare som skottskadades i går ligger fortfarande på sjukhus. Hans skador är allvarliga men inte livshotande, säger polisen.
De tre som sitter anhållna i polishusets häkte, är väl bevakade. Polisen har extra bevakning utanför häktet i dag.
I dag har polisen fortsatt spaningarna och börjat med utredningsarbetet, säger Mikael Lindahl, kommenderingschef vid gårdagens polisinsats.

Tommy Engman
tommy.engman@sr.se

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se