Fackförbund vädjar om regeringspengar

I kväll gör de tre fackförbunden Lärarnas Riksförbund, Lärarförbundet och Kommunal gemensam sak och genomför en manifestation för att få regeringen att skjuta till extra pengar till kommunerna. Man har samlat in namnunderskrifter skrivna på tyger som ska överlämnas till politiker vid fullmäktige ikväll. Och kommunens sparkrav märks redan inom vården säger Marie- Louse Jonander vise ordförande i kommunal.

Det vi framförallt ser är att man försöker dra ner på nattpersonalen första hand försöker att dra ner på säger Marie-Louse Jonander från Kommunal. Och våra medlemmar ute på enheterna är bedrövade över att inte kunna ge den vård och den omsorg som de vill ge.

Och de tre fackförbunden har ungefär 7000 medlemmar inom vård omsorg och skola i Norrköping. Och de besparingskrav som finns i Norrköpings kommun märks redan idag säger Eva Jeppson kommunals ordförande i sektion fem i Norrköping.

Finns det någon rimlig chans att regeringen kommer att skjuta till pengar?
– Om vi inte skulle tänka att vi har någon genomslagskraft överhuvudtaget så varför skulle vi göra det här? Var och en som visar att det inte är okey det har betydelse, det tror jag, säger Eva Jeppsson.  

Katarina Wahlström
katarina.wahlstrom@sr.se