Starkt NM av Farihiya och Nathalie

Totaldominans för Farhiya Ali Abdi men finalförlust för Nathalie Fontaine det blev facit för "våra" baskettjejer när Nordiska mästerskapen avgjordes den gångna helgen.

Farhiya Ali Abdi och de andra i det svenska U18-landslaget befinner sig på en hög europanivå och därför var en seger i NM närmast en formalitet. I början av juli väntar tuffare motstånd då EM avgörs i Södertälje.

- Jag bedömmer chanserna att gå vidare från gruppspelet där som goda, sa coachen Mikael Johansson under helgen.

Lagets största stjärnor, Farhiya och Cleopatra Forsman gick oftast matcher mot sitt eget kunnande snarare än mot motståndarna. 24 poäng och 9 returer blev det för Farhiya i finalen. Cleo gjorde 20 poäng och tog 11 returer.

U 16-tjejerna förlorade sin finalmatch mot Finland med en poäng efter förlängning. Med då ska betonas att laget spelade utan sin poängmaskin Amanda Zahui.

För Nathalie Fontaine blev resultatet förstås en besvikelse, men det fanns också positiva detaljer. Hon utsågs till bästa spelare i finalen och fick dessutom för en stund känna på att bli hjälte.

Med bara sekunder kvar av ordinarie tid och svenskt underläge 52-54 fick Nathalie skottläge. Trots en miss strax före tvekade hon inte utan sköt i kvitteringen. Glädjefnatt följde förstås.

- Jag blev chockad så jag bara började skrika, sa Nathalie om skottet.

U 16-tjejerna genomför sitt EM i slutet av Juli - i Neapel.

Mer om Farhiya Ali Abdi och Nathalie Fontaine:


Kenneth Range
kenneth.range@sr.se