FN:s säkerhetsråd fördömer Nordkorea

Ett enigt FN:s säkerhetsråd fördömer Nordkoreas kärnvapensprängning. Rådet anser att Nordkoreas agerande är ett klart brott mot gamla resolutioner och kommer nu att försöka få till en hårdare resolution mot Nordkorea.

Rysslands FN-ambassadör Vitalij Churkin i egenskap av rådets ordförande berättade att säkerhetsrådet enhälligt fördömer Nordkoreas kärnvapentest igår.

Rådet är också enigt om att sprängningen är ett brott mot FN-resolution 1718 som kom till efter Nordkoreas första kärnvapensprängning 2006.

Den resolutionen, som är bindande, förbjuder Nordkorea att ägna sig åt kärnvapentester och kräver också att Nordkorea ska återgå till samtalen mellan sex länder om landets kärnvapenprogram.

Att rådet var enigt innebär alltså att även Kina, som står Nordkorea nära diplomatiskt, är med på kritiken mot Nordkorea.

Säkerhetsrådet ska nu inom de närmaste dagarna arbeta fram ytterligare en resolution mot Nordkorea och USA kräver ännu hårdare sanktioner än de rådande mot landet.

USA vill se en resolution med hårda åtgärder, sa USA:s FN-ambassadör Susan Rice efter säkerhetsrådets möte här i New York inatt svensk tid.

Nordkoreas agerande är en stor diplomatisk utmaning för president Obamas taktik hittills när det gäller Nordkorea, men också Iran. Hans motståndare har bland annat ifrågasatt presidentens ambition att få till direktsamtal med ett antal av de länder som på senare år utmanat USA.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se