
Grisar plågas på danska gårdar
På danska gårdar och på väg till slakt plågas många av grisarna, som sen hamnar i svenska butiker.
Bland annat slår man dem med plaströr för att de ska gå snabbare in i lastbilarna på väg till slakteriet, och på bara ett halvår förra året kom det in 20 anmälningar till Institutet för veterinär sjukdomsbiologi på Köpenhamns universitet.
Längre reportage om grisarnas situation i Danmark:
Tänker du på hur djuren behandlas när du köper mat? Berätta!
– Det är en katastrof. Att slå djur så där, det får inte förekomma, säger Pall Leifsson.
I Danmark föds det varje år upp över 25 miljoner grisar. Sen mitten av nittiotalet har exporten till Sverige fyrfaldigats. I fjol hamnade nära 40 000 ton danskt griskött på de svenska tallrikarna.
I Nils Jörgen Västergårds slitna stallar på Nordjylland har grisarna packats så tätt att de inte kan ligga ner samtidigt, de är svarta av sin egen avföring och några av dem är halvt förlamade i bakbenen. Så här får det inte se ut. Varken i Danmark eller någon annanstans i EU. Bonden själv tycker att grisarna har det bra nog.
I Danmark hålls fjärde sugga inspärrad i en bur hela sitt liv. Buren är så trång att de inte kan vända sig om. Det här är helt lagligt i Danmark. Konsekvenserna är sår och varfyllda bölder efter skav från burarna. Det får inte förekomma. Ändå drabbar just det var femte dansk sugga.
Uppemot 90 procent lider av skador på magsäcken. Skadorna skulle minska om grisarna fick halm att tugga på. Trots att lagen kräver att grisarna ska få halm eller strö struntar många bönder i det eftersom det betyder mer arbete och större kostnader. Halm är ett fanskap säger en bonde.
Alla grisar vi ser har svansarna avklippta. Rutinmässig svansklippning är olaglig. Enligt EU:s livsmedelsmyndighet kuperas 99 procent av de danska grisarna.
Kjeld Hansen, författare och journalist, har följt den danska grisnäringen i många år. Han anser att det handlar om en massiv djurmisshandel.
Han anser att det inte är något tvivel om att det handlar om massiv djurmisshandel. Det är inte längre djur utan det är produktionsenheter i en industri.
Torben Paulsen är ordförande för Danmarks svinproducenter. Han ser inga problem med den danska djuromsorgen.
– Det är en fabrik vi har. Du ska inte tro att jag har 1700 suggor här ute för att de är söta djur som jag ska klia bakom örat. Jag har dem för att jag ska tjäna pengar på dem, säger Torben Paulsen.
Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se
Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se