Priset styr inköp av griskött

När landets kommuner köper fläskkött bryr de sig sällan om hur grisarna hade det innan de slaktades. En kartläggning som Ekot har gjort visar att över hälften av kommunerna inte alls ställer krav på det vid upphandlingen. Gotlands kommun är inget undantag.

 Inger Göthberg på kommunens serviceförvaltning som var med och gjorde den senaste upphandlingen säger att det inte var något de diskuterade. Utan ser upphandlarna på köttets pris och kvalité.

Det är pengarna som har stor påverkan på vilket kött som kommunen serverar till barn och ungdomar på skola och dagis och till äldre inom omsorgen. Ekot har frågat landets kommuner om kraven de ställer på kött vid upphandling  och över hälften av dem som svarat ställer inga krav på att djurtransporten ska vara högst 8 timmar, att grisarna har gått fritt eller haft halm att ligga på.

Hälften av kommunerna försöker inte på något sätt styra så att köttet producerats enligt svenska lagar och regler, men de flesta tar ändå reda på varifrån köttet kommer. Och på Gotland är en femtedel av grisköttet danskt.

Men på den tiden det även fanns styckning på Gotland, köpte kommunen bara gotländskt kött, enligt Inger Göthberg.

Reserch Victoria Gaunitz och Daniel Öhman på Ekot.