Stort mörkertal?

Få anmälningar om våldtäkt på män

I helgen våldtogs en man på Sangrundsudden i Karlstad. Det hör till ovanligheterna, åtminstone om man får tro statistiken. Men på Brottsofferjouren i Södra Värmland tror man att mörkertalet är mycket stort.

- Man anmäler inte för att det är så skamligt. Man skäms så mycket så att man inte vill göra en anmälan, man vill krypa ner och glömma bort det, säger Annelie Widjeback Scott.

På brottsofferjouren i Karlstad jobbar man med att stötta och hjälpa brottsoffer, bland annat män som blivit utsatta för våldtäkt. På ett sätt är det inte någon större skillnad på hur män och kvinnor mår som har blivit utsatta för en våldtäkt.

- De mår lika dåligt, det är en kränkning både för en man och en kvinna. Men jag tror att skammen är tyngre hos en man, säger Annelie Widjeback Scott.

Enligt Brottsförebyggande rådet, Brå, är det få våldtäkter som sker mot män. I Värmland anmäldes tre fall år 2008. Och i hela riket var det 84 våldtäkter mot män samma år. Det kan jämföras med de 2946 våldtäkter mot kvinnor som anmäldes i hela riket. Hur det har sett ut tidigare är det ingen som riktigt vet eftersom förra året var första gången männen skildes ut i statistiken.

Hur kan man göra för att få fler män att anmäla att de har blivit våldtagna?

- Man kan prata och skriva mer om det. Det är viktigt att belysa att det är vanligare än man tror, att även män kan bli våldtagna, säger Annelie Widjeback Scott.