Lessebo

"En unik talang"

I Lessebos division 4-lag spelar en ovanlig fotbollstalang. 19-årige Habimana Akim Kim från Burundi har bara spelat fotboll i organiserad form i drygt ett år, men han har redan hunnit med att provspela för både Öster och Mjällby.

- Jag kom till Sverige och spelar i Lessebo i division 4. Sedan ringde de från division 1 och sade att jag spelar bra men i mitt hemland höll jag inte på med fotboll, säger Habimana Akim Kim på bruten engelska.

Han har lärt sig en del svenska men har lättare att göra sig förstådd på engelska. Habimana Akim Kim kommer från Burundi, ett afrikanskt land som länge har plågats av blodiga etniska konflikter. Nu bor han i Lessebo och idrottsplatsen med den gamla gula träläktaren har blivit hans andra hem.

Imponerade på lagkamraterna
En senvinterdag förra året träffade han Lessebos lagkapten Johan Andersson för första gången.

- Han kom på en grusträning i ett par basketskor men han ägde upp oss hur lätt som helst, säger Johan Andersson.

Förra året blev Habimana Akim Kim utsedd till lagets bästa spelare och Lessebos assisterande tränare Nicklas Andersson stämmer in i lovorden.

- Den bolltouchen och blicken för spelet tror jag knappt att jag har sett innan. Han är en unik talang, säger Niklas Andersson som själv har spelat runt 500 matcher i Lessebos tröja.

Provspelat för Öster och Mjällby
Och visst måste det vara unikt att någon som har spelat fotboll i organiserad form i drygt ett år, får provspela för både division 1-klubben Öster och för Mjällby, som spelar i Superettan. De båda lagen fick tidigt upp ögonen för den oslipade diamanten från Burundi.

Men framtiden är osäker för Habimana Akim Kim. Han har fått avslag på sin asylansökan och kommer troligvis att skickas hem till Burundi. Men drömmen är att få stanna i Sverige och fortsätta spela fotboll.

- Om jag får chansen är det min dröm. Jag fick inte chansen att gå färdigt skolan men jag önskar att fotbollen kan hjälpa mig, säger han.

Anna Johansson
anna.johansson@sr.se