Nytt id-kort väntas skapa anstormning

Skatteverket räknar med stort intresse för det nya id-kort som införs den 1 juni. Från och med då kan personer som är folkbokförda i Sverige ansöka om id-kort hos Skatteverket.

För personer som nyligen har flyttat till Sverige har det varit svårt att få ett svenskt id-kort någon annanstans, och det är därför som den här möjligehten nu införs. Skatteverket räknar med ett stort behov och att det därför kommer bli en anstormning av ansökningar i början.

I Stockholmsregionen är det de nyöppnade servicekontoren i Tensta, Skärholmen och Stockholm City, mitt emot Centralstationen, som kan ta emot ansökningarna.

Skatteverkets id-kort ska vara ett komplement så att även personer som nyligen har flyttat till Sverige, men som är folkbokförda här, kan få en giltig id-handling. Den som ansöker måste ha fyllt 13 år, ha ett svenskt personnummer och kunna styrka sin identitet.

Den som inte kan styrka sin identitet med en godkänd id-handling kan ta med en nära anhörig eller annan person som kan fungera som intygsgivare.