Sämsta sommarhandeln på tio år väntas

Uppdaterad 12:54
Lågkonjunkturen kommer att sätta rejäla avtryck i sommarhandeln. Svensk Handel spår den sämsta sommarhandeln på tio år. Kanke kan turismen bli räddningen.

Svensk Handel spår i en prognos att det bara blir en marginell ökning i handeln i sommar. Men turismen väntas växa på grund av den svaga svenska kronan, och det kan rädda delar av handeln, tror Nahid Draganovic som jobbar i en klock- och smyckeshandel i Stockholm.

– Det stämmer. Vi märker nu att det kommer fler turister från Norge, Finland och Danmark, säger Nahid Draganociv.

Vad beror det på?

– Kronan går nedåt, så det blir billigare att handla här.

Kanske blir det turismen som räddar sommarhandeln från att krympa jämfört med förra året. Svensk Handel har frågat 1 200 handlare om förväntningarna och prognosen är att sommarhandeln hamnar på samma nivå som förra året eller möjligen en marginell ökning.

Omsättningen för de tre sommarmånaderna beräknas i år till omkring 150 miljarder kronor. Även om omsättningen ligger på rekordnivåer verkar alltså tillväxten bli den sämsta på mycket länge.

Fler handlare säger att de för att möta de sämre tiderna kommer att ha mer öppet, till exempel på midsommardagen.

Trots att hushållen hellre verkar spara än shoppa finns det delar av handeln som går bra. Många handlare tror att försäljning via internet kommer att öka och hälften av dagligvaruhandlarna, alltså framför allt livsmedelsbutikerna, tror att försäljningen av ekologiska varor går ännu bättre i år. 

Och den svaga kronan gör förutom att locka turister också att handlarna i vissa delar av landet ser mer fram emot sommaren än andra, säger Maria Sandow, branschansvarig på Svensk Handel.

– Vi kan ju se att de som bor och verkar i exempelvis Malmötrakten, där vi har en stark gränshandel från Danmark. Där är det mer optimistiskt än förra året, säger Maria Sandow på Svensk Handel.

Catarina Friskman
catarina.friskman@sr.se

Zana Schiroy
zana.schiroy@sr.se