Stor efterfrågan väntas för id-kort

I juni börjar Skatteverket utfärda id-kort, och då även för utländska medborgare folkbokförda i Sverige. Men räkna med att få vänta på det färdiga id-kortet, då efterfrågan väntas bli stor.

- Alla personer som är folkbokförda i Sverige, har fyllt tretton år och som på ett säkert sätt kan styrka sin identitet har möjlighet att ansöka om id-kort hos Skatteverket, berättar skattedirektör Anna-Lena Österborg.

Från och med den första juni utökas möjligheterna att skaffa en legitimation. Särskilt betydelsefullt är det för den som inte har en giltig legitimation, till exempel för att passet har gått ut.

Den som ansöker om Skatteverkets id-kort måste ändå visa sin identitet på ett säkert sätt. Till exempel kan en nära anhörig med giltig legitimation intyga vem man är. Saknar man det kan till exempel en arbetsgivare som man haft mer än ett år också intyga identiteten. Men vem som kan intyga identiteten för den som saknar även arbetsgivare blir en bedömningsfråga.

- Här måste vi då återkomma för att se hur vi kan göra en sammanvägd bedömning av den relationen som man vill visa upp för att styrka sin identitet, säger Anna-Lena Österborg.

Normalt ska det ta två veckor, från det att ansökan är godkänd, tills id-kortet är färdigt. Men under den första tiden, under sommaren, kan det ta längre tid enligt Anna-Lena Österborg.

Hon rekommenderar att man noga läser igenom att man uppfyller villkoren innan man ger sig iväg till Skattekontoret, och ringer Skatteupplysningen om man är osäker.

I Norrland finns bara fyra skattekontor som hanterar id-kort. De ligger i Umeå, Luleå, Sundsvall och Östersund.

Mer information om hur man går till väga för att ansöka om id-kort hos Skatteverket finns på länken nedan:

www.skatteverket.se

Lillemor Strömberg, SR Västerbotten
lillemor.stromberg@sr.se