Danska grisar plågas före slakt

Sveriges import av griskött från Danmark har fyrfaldigats sedan mitten av 90-talet. Men Ekots granskning visar att grisarna plågas på danska gårdar. Allt fler djur misshandlas av bönderna på väg till slakten för att snabbare få in dem i lastbilarna och pressa priserna.

 Bönderna och transportörerna slår grisarna med hårda plaströr så de får skador långt in i musklerna. Slagen ska få grisarna att gå fortare in i lastbilarna på väg till slakt. Då blir transporterna billigare. Det här var tidigare ett nästan okänt fenomen men när priserna pressas på fläskköttet tar allt fler till käpparna.

Bara under första halvåret 2008 kom det in 20 anmälningar från nio danska slakterier till Institutet för veterinär sjukdomsbiologi vid Köpenhamns universitet. Pall Leifsson som är veterinär på institutet tror att det här bara är toppen av isberget.

– Det är en katastrof. Att slå djur så där, det får inte förekomma, säger Pall Leifsson.

I Danmark föds över 25 miljoner grisar upp varje år. Sedan mitten av 90-talet har exporten till Sverige fyrfaldigats. I fjol hamnade nära 40 000 ton danskt griskött på de svenska tallrikarna.

I Niels Jörgen Vestergårds slitna stallar på Nordjylland har grisarna packats så tätt att de inte kan ligga ner samtidigt. De är svarta av sin egen avföring och några av dem är halvt förlamade i bakbenen. Så här får det inte se ut, varken i Danmark eller någon annanstans i EU. Bonden själv tycker att grisarna har det bra nog.

I Danmark hålls var fjärde sugga inspärrad i en bur hela sitt liv. Buren är så trång att de inte kan vända sig om. Det här är helt lagligt i Danmark. Konsekvenserna är sår och varfyllda bölder efter skavning från burarna. Det får inte förekomma. Ändå drabbar just det var femte dansk sugga.

Uppemot 90 procent lider av skador på magsäcken. Skadorna skulle minska om grisarna fick halm att tugga på. Trots att lagen kräver att grisarna ska få halm eller strö struntar många bönder i det eftersom det betyder mer arbete och större kostnader. Halm är ett fanskap säger en bonde.

Alla grisar vi ser har svansarna avklippta. Rutinmässig svansklippning är olaglig. Enligt EU:s livsmedelsmyndighet kuperas 99 procent av de danska grisarna.

Kjeld Hansen, författare och journalist, har följt den danska grisnäringen i många år. Han anser att det handlar om en massiv djurmisshandel.

Han anser att det inte är något tvivel om att det handlar om massiv djurmisshandel. Det är inte längre djur utan det är produktionsenheter i en industri.

Torben Poulsen är ordförande för Danmarks svinproducenter. Han ser inga problem med den danska djuromsorgen.

– Det är en fabrik vi har. Du ska inte tro att jag har 1700 suggor här ute för att de är söta djur som jag ska klia bakom örat. Jag har dem för att jag ska tjäna pengar på dem, säger Torben Poulsen.

Daniel Öhman
daniel.öhman@sr.se

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se