Nordkoreas provsprängningar skapar oro

Uppdaterad 15:41
Nordkorea har fortsatt att avfyra kortdistansmissiler i dag, och det ökar spänningen i Nordostasien ytterligare. I går provsprängde Nordkorea en kärnladdning under jorden och många länder har reagerat starkt emot det.

Utrikesministrar från Asien och EU fördömde i dag, i ett gemensamt uttalande vid samarbetsorganet Asems möte, gårdagens nordkoreanska kärnvapensprängning.

Ministrarna, däribland Carl Bildt, uppmanar Nordkorea att återvända till förhandlingarna om nedrustning.

USA:s president Barack Obama har försäkrat Japan och Sydkorea om att de har amerikanskt stöd efter att Nordkoreas provsprängning i går utlöste krismöten och ett extrainkallat möte i FN:s säkerhetsråd.

Nordkorea och Sydkorea ligger i konflikt sedan Koreakriget på 50-talet och Sydkorea har bett FN att skicka ett klart och skarpt budskap till Nordkorea.

Redan 2006 förbjöd FN:s säkerhetsråd att fortsätta med sitt kärnprogram, men nedrustningsprocessen har avbrutits flera gånger, och Nordkorea har straffats med sanktioner.

Även här i Kina ses Nordkoreas plötsliga provsprängning och militära utspel som problematiska, men tidigare har Kina motsatt sig sanktioner.

Kina var Nordkoreas allierade under kriget och fortfarande är det land som har mest avspända kontakter med det isolerade Nordkorea.

Även sedan Kina genomfört marknadsreformer har man fortsatt att stödja Nordkorea med bistånd och varor i form av bland annat mat och bränsle. Kina importerar även råvaror från Nordkorea.

Att Kina fortfarande stödjer Nordkorea har mer med praktiska överväganden än äkta kärlek att göra.

Kina är redan nu det land dit nordkoreanska flyktingar söker sig, och Kina vill förhindra oro och omvälvande politiska förändringar i Nordkorea som skulle kunna skapa en flyktingvåg och göra gränsen osäker.

Peking har stått värd för de så kallade sexpartssamtalen där Nordkorea har erbjudits bistånd i utbyte mot nedrustning, och kräver nu att Nordkorea ska återvända till förhandlingsbordet.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se