p3 nyheter - The pirate bay

Kulturministern glad över domen

Ministrar får inte lägga sig i hur andra myndigheter jobbar. Men på en middag i går sa kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth att hon är glad åt Pirate Bay-domen.

 
Domaren anklagas vara jävig
Frilansjournalisten var på middagen och lyssnade.

– Hon höll något slags anförande och i det kom hon in på Pirate Bay och då sa hon nåt i stil med att "det här kommer kanske inte uppskattas av alla som är här, men jag var en av dem som gladdes över domen i Pirate bay-målet".

Det var på en fest som Sveriges kompositörer av populärmusik, Skap, hade igår som kulturministern höll sitt tal. Själv säger hon såhär om det i dag:

– När jag tackade för maten sa jag bland annat att jag välkomnade domen i Pirate Bay-målet.

Hur ser du på nivån på skadeståndet och att påföljden blev ett års fängelse?

–Jag uttalar mig inte om domen i den delen. Men jag ser det här som stöld och det är väl så rätten har sett det också.

Hur lämpligt är det att du som minister uttalar dig om ett pågående rättsfall?

– Jag vet inte om det är lämpligt eller inte, men jag förväntas uttala mig i alla möjliga aktuella frågor, och det här är en högaktuell fråga för kulturskaparna. Inte minst för musikerna som var på middagen i går.Om ministrar lägger sig i hur myndigheter jobbar kallas det ministerstyre och det är förbjudet.

Vad betyder ministerstyre för dig?

–Det är att man går in i en fråga som inte är avgjord. Nu var ju det här en dom som var avgjord, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Men eftersom domen från tingsrätten är överklagad till hovrätten så är Pirate Bay-fallet inte avgjort. Helena Wockelberg är statsvetare i Uppsala.

–Om det är överklagat tycker jag att vi närmar oss en gråzon. Det kan uppfattas som att hon uttalar sig om att hon tycker att den här domen bör kvarstå i andra instanser, säger hon.

Martin Jönsson
martin.jonsson@sr.se