västerås

"Studenten viktigare än EU-valet"

Från och med i dag kan även elever på tio gymnasieskolor i Västerås förtidsrösta i valet till Europaparlamentet. P4 Västmanland kollade läget på Rudbeckianska Gymnasiet, en av skolorna som har förtidsröstning.

Håkan Halldestam är lärare i samhällskunskap och han törs inte säga hur många elever på skolan som tar chansen att förtidsrösta på skoltid.

–Det återstår ju att se. Jag tror ju att de har lite för mycket att göra och att valet ligger på helt fel tillfälle, men det är ju ingenting som politikerna kan påverka, säger han.

Det han syftar på är att flera av eleverna som är röstberättigade mer funderar kring studenten om några veckor i stället för att tänka på hur de ska rösta i valet till Europaparlamentet.

Han tycker ändå att det är viktigt att skolan har förtidsröstning för de elever som vill och att den kan höja elevernas medvetande kring EU-frågor, även om de inte röstar.

Som vi tidigare berättat i nyheterna satsar Västerås stad i det här valet extra resurser på att nå unga väljare. Därför finns det även vallokaler för förtidsröstning på tio gymnasieskolor i Västerås under tre dagar den här veckan.

18-åriga Caroline Forsström går sista året på Samhällsprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet. Hon vet ännu inte vad hon ska rösta på och tänker därför kolla upp lite mer innan hon bestämmer sig.

–Jag tycker alltid att det är viktigt att man röstar i val överhuvudtaget just för att svenska folket ska få fram vad de tycker och vad vi vill få ut av det. Så det är absolut viktigt att rösta, säger hon.

Tänker du förtidsrösta här på skolan?

–Jag tror inte det. Det är väl just för att jag inte läst på än vad jag ska rösta på för någonting, säger hon.

Annika Nordin
annika.nordin@sr.se