Historiskt val till amerikanska HD

Uppdaterad 17:36
President Barack Obama kommer att utse juristen Sonia Sotomayor till domare i USA:s Högsta domstol. Det meddelades i dag vid en presskonferens. Sotomayor lämnar arbetet som domare i New York för att ta plats i USA:s mäktigaste juridiska instans.

54-åriga Sonia Sotomayor är Barack Obamas val till ny ledamot i den mäktiga Högsta domstolen. Och nomineringen är historisk. Sonia Sotomayor blir den första domaren med latinamerikansk bakgrund i Högsta domstolen,

Valet av henne innebär också att den ojämna könsfördelningen blir något mindre ojämn. I dag är åtta av de nio domarna i HD män.

Sonya Sotomayor är uppvuxen i det fattiga Bronx. Hon är i dag domare i New York, hon anses vara politiskt liberal, men hon väntas inte ändra den politiska balansen i HD eftersom även den domare hon efterträder, David Souter, oftast röstat med den liberala falangen.

Högsta domstolen har makt att avgöra i viktiga principfrågor som abortlagen och frågan om Guantanámofångarnas legala status.

– Att få utse en av de nio domarna är en av de viktigaste uppgifter jag har som president, sa Barack Obama när han presenterade nyheten.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se