Dansk grisproducent:

"Såren bara marknadsföringsproblem"

Ekot har i dag rapporterat om grisar som plågas, får svåra bogsår och blir slagna på väg till slakt i den danska grisnäringen. De danska grisproducenterna medger att bogsåren är ett problem men inte för att grisarna lider utanför att det är ett marknadsföringsproblem.

– Bilderna som vi ser i pressen är inget vi är stolta över, säger Torben Poulsen, ordförande för Danska grisproducenter.

Men är det ett marknadsföringsproblem eller ett reellt problem för djuren?

– Det är en ett marknadsföringsproblem, säger Torben Poulsen om att var femte sugga lider av bogsår.

Danmarks jordbruksminister Eva Kjaer Hansen tycker att det är en oacceptabel inställning.

– Den sortens uttalande är helt oacceptabelt. Det handlar om djurens välfärd och att grisarna ska behandlas så att de inte får sår.

Ekot har i dag rapporterat om hur grisar plågas både på danska gårdar och på väg till slakten. På en gård som vi besökte stod grisarna så tätt att grisarna var tvungna att stå på varandra.

På väg till slakten slår allt fler bönder grisarna med plastkäppar så att de får skador långt in i musklerna för att grisarna ska gå snabbare in i lastbilarna.

De svenska Socialdemokraterna reagerar starkt på avslöjandet och kräver nu hårdare djurskyddslagar i EU. Det säger Åsa Westlund som kandiderar till EU-parlamentet för Socialdemokraterna.

– De här bilderna från Danmark är mycket upprörande. De visar att Danmark inte följer de regler som vi gemensamt har inom EU, och att kontrollen inom EU behöver skärpas. Det är inte ok att behandla grisar på det här sättet.

Ekots granskning har fått uppmärksamhet även i danska medier under dagen. Men den danska jordbruksministern tycker att den danska grisnäringen är på rätt väg.

– Vi tar djuromsorgen på stort allvar. Vi gör faktiskt en stor insats för att minska problemen, det går faktiskt bra, och det är en positiv utveckling, säger den danska jordbruksministern Eva Kjaer Hansen.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se