Danmarks jordbruksminister:

"Djuromsorgen blir allt bättre"

Ekot har i dag rapporterat om missförhållanden i den danska grisnäringen med grisar som plågas och blir slagna på väg till slakt. Men den danska jordbruksminister Eva Kjaer Hansen tycker att djuromsorgen i Danmark blir allt bättre.

--  Vi gör faktiskt en stor insats för att minska problemen, det går faktiskt bra, och det är en positiv utveckling, säger den danska jordbruksministern Eva Kjaer Hansen. 

Ekot har i dag rapporterat om hur danska grisar plågas på danska gårdar och på väg till slakt. På en gård som vi besökte stod grisarna så tätt att grisarna var tvungna att stå på varandra. 

På väg till slakten slår allt fler bönder grisarna med plastkäppar så att de får skador långt in i musklerna för att grisarna ska gå snabbare in i lastbilarna. 

Var fjärde sugga står inlåst i en bur året runt. Buren är så liten att hon inte kan vända sig om och en av fem suggor drabbas av bogsår, stora varfyllda bölder som spricker och blir till sår. Såren är smärtsamma för suggorna.  

De danska grisproducenterna medger att bogsåren är ett problem, men inte för att grisarna lider utan för att det är ett marknadsföringsproblem för grisnäringen när det kommer bilder på såren i medierna. 

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se