Priset på järnmalm sjunker

Efter flera års uppgång för järnmalmspriset är priset nu på väg ner kraftigt. Det efter att ett nytt vägledande avtal tecknats mellan ett ledande gruvbolag och en stor ståltillverkare.

På stålkoncernen SSAB räknar informationsdirektören Helena Stålnert räknar med att detta leder till lägre råvarukostnader för SSAB, och på sikt lägre priser på stålprodukter. Men hon är inte förvånad över att det nya avtalet.

– Det var väldigt väntat skulle jag säga. Eftersom hela världens stålindustri går dåligt nu så¨är efterfrågan på järnmalm svag och det avspeglas i priserna.

Kommer ni att sänka i er tur?

– Några sådana prognoser gör vi inte i det här stadiet.

Helena Stålnert betonar att man fortfarande förhandlar om priserna med gruvbolaget LKAB som är SSAB: s leverantör av järnmalmspellets. Eftersom både SSAB och LKAB är så små aktörer på världsmarknaden så blir det avtal som nu träffats mellan gruvkoncernen Rio Tinto och den japanska stråltillverkaren Nippon vägledande.

I deras avtal sänks priset på järnmalm med en tredjedel och det kan komma ännu större sänkningar. Nyhetsbyrån Reuters har talat med analytiker i branschen som nämner krav från ståltillverkare som handlar om en halvering av järnmalmspriset.

Bakom prisfallet ligger bland annat lågkonjunkturen vilket fått till följd att flera gruvor runt om i världen har minskat sin brytning radikalt och att efterfrågan på stålbolagens produkter sjunkit dramatiskt. För många av slutanvändarna är den förestående prisfallet hett efterlängtat.

Inför årets sänkningar har järnmalmspriset fyrfaldigats sedan 2002.

Hans-Åke Danielsson är pressansvarig på Scania och han säger att inköp av stålprodukter utgör en stor del av kostnaderna vid tillverkning av lastbilar. Fem till sex av de sju till åtta ton som en lastbil väger.

Robert Sennerdal
robert.sennerdal@sr.se