Brittiska specialkrav för danska grisar

Matvarukedjorna i Storbritannien har i flera år ställt hårdare krav än svenska uppköpare på den danska djurhanteringen. Därför föds nu danska grisar upp speciellt för den brittiska marknaden, med bland annat strängare krav på större ytor för djuren.

Efter Ekots avslöjande om missförhållanden inom den danska grisnäringen håller i dag Sveriges tre största matvarukedjor extramöte med sina danska leverantörer för att diskutera djuromsorgen.

Grisarnas välmående har varit en het fråga i Storbritannien de senaste åren. Tidigare i år drev till exempel kändiskocken Jamie Oliver en kampanj. Här är ett exempel:  

– Det här är inhumant, säger Jamie Oliver där han sitter i en bur av samma typ som var fjärde dansk sugga hålls inspärrad i året runt.

I Danmark som är världens största grisköttsexportör har de trånga burarna varit en del av framgångskonceptet. Det säger Per Bach Laursen som är ordförande för branschorganisationen European Pig Producers.

Men suggorna mår inte bra av att stå i de här burarna. De kan knappt röra sig och får ledproblem. Gallren och de hårda golven ger dem också smärtsamma sår på bogen. Per Bach Laursen håller med om att burarna inte är bra för suggorna.

– Suggorna kan inte vända sig om som du ser, säger han.

I Storbritannien liksom i Sverige är de här burarna förbjudna. Hos brittiska matvarukedjor är burarna bannlysta även när de köper kött från Danmark. Därför föds det sedan flera år tillbaka upp särskilda UK-grisar.

Djuromsorgen har inte varit någon stor fråga bland de svenska importörerna. Det säger Morten Pedersen på största köttexportören Danish Crown.

Och Ica förklarar sig med att de hittills trott att den danska djuromsorgen varit ganska bra.

– Den har varit så god som vi kan acceptera. Den svenska är bäst men Danmark har kommit längst av våra europeiska grannar, säger Johanna Stjernstedt som är kvalitetsansvarig på Ica.

Enligt Phil Brooke på organisationen Compassion in world farming är det viktigt att matuvarukedjorna vet vad de köper och ställer högre krav än lagarna föreskriver.

Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se

Daniel Öhman
daniel.öhman@sr.se