
Brittiska regler skonar danska grisar
De stora brittiska matvarukedjorna har i flera år redan ställt hårdare krav på djuromsorgen för de danska grisarna och nu föds det upp särskilda UK-grisar i Danmark.
Efter Ekots avslöjande om missförhållanden inom den danska grisnäringen håller i dag Sveriges tre största matvarukedjor extramöte med sina danska leverantörer för att diskutera djuromsorgen.
Grisarnas välmående har varit en het fråga i Storbritannien de senaste åren. Det här är från kändiskocken Jamie Olivers kampanj tidigare i år.
Det här är inhumant säger Jamie Oliver där han sitter en bur av samma typ som var fjärde dansk sugga hålls inspärrad i året runt.
I Danmark som är världens största grisköttsexportör har de trånga burarna varit en del av framgångskonceptet det säger Per Bach Laursen som är ordförande för branschorganisationen European Pig Producers.
Men suggorna mår inte bra av att stå i de här burarna. De kan knappt röra sig och får ledproblem. Gallren och de hårda golven ger dem också smärtsamma sår på bogen. Per Bach Laursen håller med om att burarna inte är bra för suggorna.
– Suggorna kan inte vända sig om som du ser, säger han.
I Storbritannien liksom i Sverige är de här burarna förbjudna. Hos brittiska matvarukedjor är burarna bannlysta även när de köper kött från Danmark. Därför föds det sen flera år tillbaka upp särskilda UK-grisar.
Djuromsorgen har inte varit någon stor fråga bland de svenska importörerna. Det säger Morten Pedersen på största köttexportören Danish Crown.
Och Ica förklarar sig med att de hittills trott att den danska djuromsorgen varit ganska bra. Johanna Stjernstedt är kvalitetsansvarig.
– Den har varit så god som vi kan acceptera. Den svenska är bäst men Danmark har kommit längst av våra europeiska grannar.
Enligt Phil Brooke på organisationen Compassion in world farming är det viktigt matuvarukedjorna vet vad de köper och ställer högre krav än lagarna föreskriver.
Malin Olofsson
malin.olofsson@sr.se
Daniel Öhman
daniel.öhman@sr.se