Polisen tar allt fler drograttfyllerister

Polisens krafttag mot drograttfylla i länet fortsätter att ge resultat. Natten mellan måndag och tisdag upptäcktes fyra fall av misstänkt drograttfylla inom loppet av bara några timmar. Under 2008 upptäcktes drygt 440 drograttfyllerister i länet.

Anders Ringvall som är biträdande områdeschef för den brottsförebyggande enheten i Luleå och Boden menar att man nu på allvar börjar se resultatet av polisens utbildningsinsatser.

Polisen i länet utbildas kontinuerligt för att kunna upptäcka drogpåverkade förare i trafiken.

- Vi har jobbat hårt med det här under drygt ett års tid, och vi såg redan under 2008 att det drog i väg i statistiken. Ju bättre vi blir på att upptäcka drogpåverkade bilförare desto fler kommer vi att upptäcka, säger Anders Ringvall.

2008 upptäcktes 441 fall av drograttfylla i länet. Så här långt 2009 har polisen 191 fall av misstänkt drograttfylla men Anders Ringvall tror inte att det är fler som kör drogpåverkade utan att polisen helt enkelt blivit bättre på att upptäcka påverkade förare.

- Vår personal arbetar väldigt effektivt mot det här, vi har gjort en stor utbildningsinsatts och det ger resultat, säger Ringvall.

- Det här är en ständigt pågående process och varenda timme och pass som vi är ute så har kollegorna, som gör ett fantastiskt jobb, ögonen med sig och det märks också i våran statistik, avslutar Ringvall.

David Zimmer, SR Norrbotten
david.zimmer@sr.se